backgroundLayer 1backgroundLayer 1Middel 1backgroundLayer 1
Flagstone Tuinen! Mediterrane Natuurstenen! Terug

Suzan van Lieshout

Tuinontwerpster is dol op Italië en mediterrane tuinen!

 
Suzan van Lieshout is een warme en hartelijke persoonlijkheid met veel gevoel voor ontwerp en design. Met haar achtergrond als grafisch ontwerper en vele mooie kunstwerken op het vlak van vrij werk, ontwerpt zij tevens hele mooie tuinen. Een elegante en enthousiaste dame met veel creativiteit. Suzan: “Ons huis dateert uit de jaren 30 en heeft een - voor stadse begrippen - grote achtertuin van 35 meter diep. Het gevoel van ruimte en vrijheid wat dat gaf, was de voornaamste reden om vijf jaar geleden het huis te kopen. Daarna hebben we eerst de noodzakelijke verbouwingen aan het interieur gedaan. Je kent het wel, ‘aanpassingen aan de wensen van de tijd’. Al gauw hebben we ook een serre aan het huis gezet: we wilden langer optimaal kunnen genieten van onze tuin. We kozen daarom voor een luxe soort kassenbouw met een buitenklimaat. Dat houdt onder andere in dat het onverwarmd is. Voordeel is dat je het idee hebt dat je 9 maanden per jaar buiten kan verblijven. Zomers vinden we het sowieso het prettigst om waar mogelijk buiten te zijn. We beschouwen de tuin dan ook als van wezenlijk belang voor ons woongenot en zagen er naar uit hem flink op de schop te nemen. Bovendien wilden we er een extra (werk)-ruimte in maken. Daarnaast wilde ik als tuinontwerper natuurlijk een tuin die mijn eigen ideeën over tuin-architectuur zou weerspiegelen”.

Hoe ben je tot de keuze van Flagstones gekomen?

 
“Mijn man en ik reizen veel. Al sinds 1994 rijden we ook elk jaar een keer naar Italië. Iedere keer naar andere plaatsen. De inspiratie voor Flagstones komt eigenlijk daar vandaan. Naast andere natuursteen, worden ze in Italië veelvuldig toegepast. Niet alleen in tuinen en opritten, maar ook gewoon in het straatbeeld: op stoepen en pleinen. Flagstones hebben een zuidelijk temperament: grillig en eigenzinnig, maar tegelijkertijd kun je er alle kanten mee op. Een andere inspiratiebron vormen Oosterse filosofieën. Met name met betrekking tot kunst en toegepaste vormgeving. Door je erin te verdiepen, merk je gaandeweg dat je je gedachtegangen eigen maakt en gaat toepassen in je werk. Zaken als soberheid, zuiver en respectvol zijn, focussen op het essentiële en natuurlijke materialen gebruiken, zijn goede handvatten en goed toepasbaar. Maar ook meer theoretische uitgangspunten als de schoonheid van het vergankelijke en het aanvaarden van imperfecties boeien me zeer. Ga het voor wjezelf maar eens na: wij in het westen streven vaak naar een zo recht mogelijk geheel, een zo glad mogelijk oppervlak. Maar daar is juist niets aan! Perfectie is leeg en saai; er valt niets aan op.De uitstraling van Flagstones past wel precies binnen die filosofie. Flagstones hebben karakter, er is er geen één hetzelfde. Als het weer verandert, veranderen de Flagstones mee. Verregend beton maakt je somber. Maar Flagstones tonen juist als ze nat zijn hun kleurbereik en diepte. En in de volle zon liggen ze er zacht en zinderend bij. Kortom: het ‘leeft’ en beweegt mee met de elementen. Tegelijkertijd is het duurzaam en gaat er kracht, onverzettelijkheid en eeuwigheid vanuit. Maar hoezeer ik me ook laat inspireren door andere culturen, ik laat me niet gemakkelijk in een beperkend vormpje passen. Ik maak niet bij uitstek Japanse of Italiaanse tuinen; Ik pluk er alleen interessante elementen uit en pas die toe binnen onze westerse kaders”. * Dit interview wordt vervolgd onder de foto-serie.

Benieuwd welke Flagstones Suzan heeft gekozen?


Klik op een afbeelding voor een vergroting

Hoe heb je de Flagstone-verwerking aangepakt?

 
“In principe heb ik heel veel informatie gelezen op de website www.flagstones.nl. De aanpak en foto’s zijn duidelijk. Ik heb alles ook laten lezen aan de hovenier die deze klus heeft uitgevoerd, zodat hij zich goed kon voorbereiden. Want als tuinontwerper had ik de lat natuurlijk extra hoog liggen. Maar het is allemaal goed gelukt. Het kostte wel wat moeite maar uiteindelijk zijn we allen meer dan tevreden. Het terras is strak en loopt door de werkkamer in. Dat zorgt voor eenheid, en maakt het geheel groter doordat de grens tussen binnen en buiten vervaagd. Ik heb bij alles gekozen voor een goede kwaliteit aan materialen. En dat zie je. Voor de voegen heb ik me door de The Flagstone Company laten adviseren. Je denkt mis-schien wat doet een voeg ertoe, en ook ik was daar in het begin wat sceptisch over. Maar éénmaal gelegd, was ik meteen overtuigd. Je ziet gelijk hoe briljant de kleur bij de Flagstones past. Het is de combinatie die precies voor de goede ‘look & feel’ zorgt. Ik was tot dan lang aan het twijfelen geweest over de kleur die de muren moesten krijgen. maar nu wist ik meteen: ‘dit wordt het!’ Met een brok overgebleven voegmateriaal ben ik naar de verfhandel gegaan. Daar heb ik samen met de verfdeskundige exact dezelfde kleur gekozen. Uiteindelijk wordt de mediterrane sfeer er extra door benadrukt. De zon lijkt feller te schijnen doordat de muren zo warm en licht zijn. In het achterste gedeelte van de tuin hebben we de Flagstones op een natuurlijker manier gelegd. Het is een afgeleide van wat je vroeger zag in tuinen: de Flagstone als stapsteen in het gras. Alleen is de verhouding nu omgedraaid: de flagstones vormen een organisch golvend pad waarbij het gras slechts het voegmateriaal is. Door het gras als voeg te gebruiken, krijg je een natuurlijk en nonchalant paadje. hier zie je ook de associatie met stapstenen in mos in Japanse tuinen. Dit gedeelte hebben we helemaal zelf ter hand genomen. We hebben de stenen neergelegd in het goede patroon en in de natte aarde gedrukt, zodat ze zo stevig mogelijk lagen. Vervolgens de voegen ingezaaid en de eerste weken flink vochtig gehouden. In een maand waren de voegen overal grotendeels gevuld en kwamen de Flagstones daardoor vaster te liggen. De Flagstones op deze manier verwerken was een beetje een experiment, maar het is volledig geslaagd. Ik vind het vooral fijn dat het er meteen ‘oud’ uitziet, en niet ‘net aangelegd’. In Nederland zie je naar mijn smaak op het gebied van tuinieren te veel keurigheid. Er mogen nergens ongeplande plantjes staan: onkruid wordt meteen verwijderd. Netjes binnen de lijntjes kleuren is het devies. Terwijl je juist de meest verrassende resultaten krijgt door wat meer ‘laisser faire’ en eigenheid”.
 

Ben je tevreden met het resultaat van het Flagstone-terras?

 
“Het is precies geworden wat ik voor ogen had. In het begin zag je mensen fronsen: wat gaat ze nu weer allemaal doen… Een tuin zo drastisch op de schop nemen, zijn de meesten niet gewend. Toch is het vaak noodzakelijk om een basisstructuur te creëren die bij je past en waarmee je blijvend vooruit kunt. Toen we hier kwamen wonen, stond er een houten duiventil van acht bij anderhalve meter en een schots en scheve stenen schuur van tien bij twee. En dat allemaal in de lengte-richting: het was een lange pijpenla. Nu is de structuur veel beter: het is één geheel, bestaande uit drie duidelijke ‘tuinkamers’ met elk hun eigen sfeer en functie. Het eerste gedeelte dat aan het huis grenst, noemen we zelf ‘het erf’. De keuze voor grind refereert een beetje aan het boerenerf. Het is echter een fijne, ronde, riviergrindsoort. Speciaal gekozen om ook met blote voeten over heen te kunnen lopen. Op het erf is er een bankje om bij huis te zitten en een verscholen prieeltje naast de keuken. Daarna volgt het gedeelte met de Flagstones: ‘de binnenplaats’. Binnenplaatsen en ommuurde tuinen zie je veel in zuidelijke, ook Arabische, landen. Ze geven een beschut gevoel en daardoor huiselijke intimiteit. Op de binnenplaats bevindt zich mijn atelier. Zomers werk ik er achter de computer, terwijl de schuifdeuren openstaan. Daarnaast gebruik ik het als kleine expositieruimte voor mijn vrije werk. Tegenover mijn werkkamer is een heerlijke zitplek gecreëerd. Als wij daar zitten, hoor je op de achtergrond het water in de strakke maar sfeervolle vijver neervallen. Dit geluid werkt door, isoleert je in je omgeving en geeft daardoor extra rust. Het derde en laatste gedeelte noemen we ‘de jungle’. Hoewel het daarvoor nog te jong is en nu nog niet volgroeid genoeg. Het is een geaccidenteerd gedeelte, met behalve een organisch gevormde plantentuin ook een verzonken terras achterin. Ja het klopt, in de jaren zeventig noemde je dat een zitkuil. Door de verlaging kijk je niet op de planten maar er tegenaan. Alle bebouwing wordt er door aan het oog onttrokken. ‘s Avonds als het stil is en je alleen af en toe een kikker in het water hoort plonzen en de egel tussen het gevallen blad hoort snuffelen, waan je je echt heel ver weg van de drukte van alle dag.”

“Mensen komen de tuin binnen en slaan hun hand voor de mond: zo’n metamorfose hadden ze toch ook weer niet verwacht. Eén van de dingen die ik graag in mijn eigen tuin benadrukt wilde zien, was het gevoel en de zonnigheid van de méditerranée. Het grappige wat ik nu ontdek, is dat iedereen het koppelt aan het land waar hij of zij op vakantie is geweest. Doet het mijzelf herinneren aan Italie, laatst was er iemand die uitriep: “Ooh.. het is precies Spanje”, en weer een ander waande zich direct in Frankrijk of in Griekenland. Ik hoor alle landen met trots voorbij komen en denk dan ‘mijn opzet is goed geslaagd!’“
Fotomateriaal Mary Brewer en Suzan van Lieshout.
 

Alle soorten en kleuren Flagstones, klik hier!

 

Kijk voor meer informatie over het werk van Suzan van Lieshout op www.vanlieshout-visuele-ideeen.nl

The Flagstone Company Showroom


Persoonlijk advies door onze specialisten. Vele voorbeelden met de sfeer van Natuursteen.

Kom langs

Inspiratiefilm Flagstones


Doe nu ideeën op door deze teaser te bekijken van 2 minuten. Veel mooie voorbeelden van landelijk en modern wonen.

Bekijk nu

Het Flagstone Magazine


Vraag gratis en vrijblijvend ons inspiratie magazine aan, 364 pagina's vol ideeën. Lekker lezen op de bank of om mee te nemen!

Vraag aan

Technische ondersteuning en Verkoop Flagstones: + 31 578 560048

Verstuur deze pagina naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Email
Hulp nodig?
Stel hier uw vraag en we nemen z.s.m. contact met u op!
Wishlist (0)
Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacybeleidSluiten