Flagstones Groeve

Flagstones eigen import:

  • Duurzaam
  • Ook gebruikt Natuursteen wordt door groeves opnieuw verkocht
  • Jarenlange ervaring, groot en professioneel
  • Kwalitatief en gecertificeerd materiaal
  • Veelal familiebedrijven
  • Grond in eigen beheer of pacht
  • Zorg voor herstel van de natuur
  • Aanbreng zand – bomen na delving conform regels autoriteit

Flagstones Groeve

Lees meer

Flagstones Groeve

Griekenland

Het is vrijdag, 05.00 uur ‘s ochtends. Ik wrijf de slaap nog even uit mijn ogen. Wij worden namelijk door de eigenaar van de groeve geadviseerd niet later op te staan. En dat heeft een reden: het is nog heerlijk koel. Waarbij ik niet had verwacht dat wij toch weer zoveel nieuws zouden leren.

De groeve bezoeken, vinden wij - als Natuursteen liefhebbers, natuurlijk altijd leuk. Het lokt uit om de mooiste plaatjes te maken van mensen die intensief en ambachtelijk bezig zijn met de stenen. In dit geval is het een rit over smalle, enge en hoge weggetjes. Een prachtige route met een 4x4 van maar liefst een half uur rijden. De wind waait van het ene naar het andere raam. Hoe hoger, hoe harder de wind waait.  

Groeve Natuursteen

Deze Natuursteen-leverancier (rechts) oefent met veel plezier zijn werk uit. Hij heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader en is al meer dan 45 jaar actief. Zijn zoon (rechts)studeert Techniek zodat de benodigde apparaten in de groeven dagelijks met name zelf onderhouden worden. Het is een klein familiebedrijf dat het proces van A tot Z beheert en aanstuurt.

Duurzaam Natuursteen

Omdat de groeve moeilijk te bereiken is, wordt het materiaal met kleine vrachtwagens naar beneden gereden. Met één pallet zijn de mensen zomaar twee uur bezig. Daar sta je niet altijd bij stil. Het mooie is dat wij zien dat eigenaren van groeves goed omgaan met het natuursteen materiaal. Ook in Griekenland is duurzaamheid namelijk belangrijk en een feit. Wij zien dus juist ook hier aanbod van “oud natuursteen van oude huizen”, soms nog zelfs met cement eraan vast. Dit betekent dat het ook hier is doorgedrongen om spaarzaam om te gaan met de materialen die de aarde ons biedt. Het gerecyclede Natuursteen wordt weer als nieuw gestapeld en aangeboden. Naast dat dit product al decennia bestaat, heeft het nu nog meer verleden gekregen. En eigenlijk is het idee best wel gaaf: Natuurstenen die al meer dan honderden jaren oud zijn en gewoon opnieuw worden gebruikt.

Natuursteen platen

Eenmaal aangekomen, bereiken wij het private terrein van maar liefst 30 hectare. Hier wordt allerlei Natuursteen gedolven. Als eerste komt alles als grote brokken uit de berg of de grond. Vervolgens maakt men platen van het gelaagde materiaal. En op aanvraag worden deze gebroken Natuursteenplaten weer verwerkt tot gezaagd materiaal zoals tegels. Ook is het mogelijk om hier Flagstones te bestellen voor binnen gebruik. Deze leverancier sorteert het namelijk volledig op dikte en beschermt – door middel van lagen karton – het tegen eventueel krassen. Alle andere brokken worden gesorteerd en daar worden meestal Steenstrips van gemaakt en het laatste materiaal wordt verpulverd tot grind.

Gelaagd natuursteen

Niet eerder hadden wij het in de gaten dat het proces van delving toch nog zo arbeidsintensief is. De mensen die hier werken, doen dit gemiddeld al 10 tot 30 jaar en hebben er ook plezier in. Er zijn van te voren technieken vast gesteld om minimaal te tillen. Daarnaast leert men van te voren ook precies hoe de Flagstones het beste gespleten kunnen worden. Het vroege starten met werken, is zeer verstandig omdat het weer dan minder invloed heeft. Daardoor voelt het met de wind boven op de berg comfortabel aan.

Herstel groeve

Voor buitenstaanders is het belangrijk om te weten dat juist ook voor groeves bepaalde regels gelden. Stel je dus voor dat een bepaald gebied in de groeve niet meer gebruikt wordt. Dan zijn de eigenaren of pachters – conform de regels van de autoriteit – verplicht om daar ook weer zand te storten zodat nieuwe bomen en kruipgoed weer kans krijgen. Dat dit geslaagd is, is goed te zien op bijgevoegde foto (links boven). Het is natuurlijk altijd goed om dit soort verhalen te delen. Feitelijk ziet de berg er straks weer begroeid uit en is er niets meer van te zien.

Kruiden in de bergen

Onderweg komen wij nog een bezoeker tegen, een schildpad van ongeveer 25 cm groot en met veel respect rijden wij in een grote bocht om hem heen. Even later stopt de eigenaar om even wat kruiden te plukken. De verse oregano laat hij mij zien en ruiken. Niet te geloven dat je dit hier zo in de bergen vindt. Hij vertelt mij enthousiast dat dit kruid – naast mediterrane gerechten – juist ook in de Griekse salades wordt gebruikt. Men noemt het hier ook wel Rigani.

Foto album

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Het Flagstone Magazine nú thuis ontvangen!

Dit indrukwekkende en glossy Flagstone Magazine wordt direct gratis per post naar u toe gestuurd. Verstrek dus uw juiste gegevens. Het Magazine is uniek (bijna 700 foto's, 404 pagina's). Bedoeld voor mensen met interesse in onze producten. Ter voorkoming van misbruik, bellen wij u kort. Informatie welke u ons verschaft, wordt nimmer verstrekt aan derden. Telefonisch aanvragen? Bel ons +31 578 560048.
Bij een onjuist telefoonnummer kunnen wij helaas geen magazine versturen.