Antillen

Antillen

Lees meer

Flagstone Gevelbekleding

Carla: “we komen al lang in het Caribische gebied en hebben eigenlijk alles gezien. Maar uiteindelijk vonden we Bonaire de meest aansprekende optie. Dat komt mede door het Nederlands-Antilliaanse recht. Dan is de Nederlandse taal een bijkomend voordeel. We gaan er niet permanent wonen, want we werken allebei in Nederland. Op Bonaire genieten we van de vrijheid, maar ook van de ongedwongenheid en het heerlijke klimaat. Via een vriend van ons, Norman Evertsz, kwamen wij destijds in contact met Ronny Lobo. En gelukkig zaten we qua ontwerp vrij snel op één lijn. Ronny heeft ons goed op weg geholpen. Zijn atelier Lobo & Raymann, Architects & Consulting Engineers is bekend op de Antillen. Op Bonaire zijn er veel woonhuizen met hoekige vormen. Dat patroon is bij dit huis doorbroken. De keuze voor wandbekleding met Flagstones is bij organische architectonische vormen makkelijk. Zeker omdat je er een golvende beweging mee kunt maken. Vervolgens is het voordeel dat je de stenen kunt bewerken. Flagstones hebben feitelijk geen richting. Nadat de keuze voor deze bijzondere wandbekleding bekend was, heb ik mij goed verdiept in het materiaal. Dankzij de zeer professionele Portugese aannemer Constructora Technica Silvousa zijn het mooie muren geworden. Hij begrijpt het ambachtelijke werk.”

Flagstones passen in dit ontwerp

Mede dankzij de ondersteuning die wij tevens ontvingen van The Flagstone Company, is het een werkelijk succes geworden. Eerst was er natuurlijk bij de uitvoerders wel wat scepsis. Maar na het proefvlak bleek dat het eigenlijk heel leuk was om te doen. Met een groepje van drie man gingen ze aan de slag. De opzichter, tevens Norman Evertsz, lette goed op. Zo is wisseling van werkplek essentieel om mogelijke patroon vorming te voorkomen. Met de komst van een vierde professional ging het werk ineens heel snel. Het is niet helemaal perfect, maar met een natuurproduct als Flagstones geeft dat juist de charme. Het is namelijk een exclusief handwerk”.

Natuursteen is exclusief op Bonaire

Over het algemeen bouwt men niet vaak met puur natuursteen op de Nederlandse Antillen. De verwerking is meestal te duur. Op Curaçao kom je nog wel lokale kalksteen tegen. Gebruikt als afzetting langs terreinen. Of men bouwt er één deel van een wand van een gebouw mee. De exclusieve villa van Carla en Frits op deze plek is uniek. Zeker met dit ontwerp en afwerking op Bonaire. Ronny: “Caribische Architectuur bestaat op zich, volgens mij niet. Vaak is de architectuur die als zodanig bekend staat op andere, geïmporteerde, bouwstijlen geïnspireerd. Door de goede kwaliteit hiervan, wordt dit vervolgens een onlosmakelijk deel van de plek. Door de aanpassing aan het klimaat en de lokale omstandigheden. Vervolgens wordt dit gedurende vele jaren automatisch gekwalificeerd als Caribische Architectuur”. Ronny verwijst hierbij naar de bouwstijl in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Dit staat op de werelderfgoedlijst. De architectuur hiervan is gebaseerd op de Amsterdamse grachtenvilla’s in Nederland. “Architectuur is plaats- en natuur gebonden; zodra het kunstmatig Caribisch wordt, is het niet echt”. Ronny is een veelgevraagde spreker en is voorzitter geweest van de Federation of Caribbean Assosiations of Architects. Maar ook als Bestuurder van de Wereldassociatie van Architecten UIA. En als laatste als Vertegenwoordiger van het gehele Pan-Amerikaanse gebied en het Caribisch gebied. Ronny heeft duidelijk plezier bij het aannemen van opdrachten. Zijn betrokkenheid bij wensen van de opdrachtgever is bijzonder hoog.

Bezoek onze showroom

Het advies is om persoonlijk onze indrukwekkende showroom te bezoeken omdat uw keuze dan makkelijker wordt. Stenen spreken meer als je ze ziet. Immers 50% van de Steen is het zichtveld, de overige 50%  wordt bepaald door andere keuzes zoals voegkleur en ambachtelijk zetwerk.

Muren moet je zien en voelen om de sfeer te kunnen proeven

Kom dus zeker bij ons langs. U wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. Neem uw foto’s en tekeningen mee van de geschetste situatie en stap in de auto! Dan zorgen wij dat de koffie voor u klaar staat. Neem nu alvast een kijkje in de wereld van puur Natuursteen.

Ronde villa met Flagstones: praktisch?

Ronny licht toe: “Geef iedere functie of activiteit een eigen plek, een identiteit. Dan is het veel makkelijker om een gebouw in te delen. Bij mijn ontwerpen is verder de beleving van de ruimten en hun onderlinge relaties een belangrijk uitgangspunt. Bijvoorbeeld bij het benaderen en het gebruiken van een bepaalde ruimte, een opeenvolging in ruimte en tijd. Je loopt en beleeft verschillende momenten keer op keer. In de moderne architectuur komt dit soms onvoldoende tot uiting. Dit is echter wel mijn grote doelstelling bij het ontwerp. Je ontdekt telkens iets nieuws. Organische ontwerpen dragen vaak hiertoe bij. Functioneel hoeft er geen beperking te zijn. Bijna alle meubels staan in dit ontwerp organisch geplaatst. Voor een stoel, tafel of bureau maakt dit namelijk niet uit. Natuurlijk zijn er enkele onderdelen die een “beperking” kunnen vormen. Zoals een breed schilderij of een kast tegen een ronde muur. Enkel de slaapkamer en de badkamers hebben rechte muren. De keuken is half rond maar is wel gemaakt met rechte kastjes. Daarop hebben wij een halfrond granieten blad aangebracht. Graag citeer ik een bijzondere uitspraak van mijn vroegere professor Herman Herzberger. Hij inspireert mij steeds opnieuw als iets moeilijk lijkt. ‘Waar duidelijker dan bij het schaakspel blijkt hoe de vastgestelde gedragsregels de vrijheid van mogelijkheden niet verminderen doch bij uitstek creëren’. “

Handtekening

Carla vult aan: “Gek genoeg heb je niet het idee dat de ronde vormen intimideren. Ondanks de hoogte van dit bijzondere object. Het voelt juist daardoor veilig en geborgen. Je kunt je zeer vrij bewegen. Tenslotte gaat het om zo’n 70 m2 leefruimte. Via de voordeur, wordt je blik direct naar de zee getrokken. De meeste mensen vallen dan stil. Dit komt mede door de positionering en de schoonheid van het huis. Ronny: “Het werken met ronde vormen, heb ik meer en meer ontwikkeld. Eerder ontwierp ik een ander huis op Bonaire. Bij organische vormen is er meer flexibiliteit om ruimtes op een bepaalde locatie te positioneren. En naar verschillende richtingen te oriënteren in verband met het uitzicht en de overheersende oostenwind. Bij het vlekkenplan knip ik eerst van alle ruimtes kleine vierkanten of rechthoeken in de benodigde oppervlakten. Dan verschuif en verdraai ik dit op het terrein. Ten opzichte van elkaar ontstaan dan bijna automatisch organische vormen. Daarna wordt het ontwerp langzaam maar zeker gekneed tot de definitieve vorm. Het is zeker een handtekening geworden van een lang proces van ontwerpen.

Het werken met Flagstones

Ronny’s heeft ook een kanttekening. “Nu moesten we bij de bijzondere keuze van Flagstones als  wandbekleding op het allerlaatste moment oplossingen zoeken. Onder andere voor de aansluiting op de kozijnen en de aluminium schuifdeuren. Dit in verband met de dikte van de Natuursteen. Terwijl ik dit vooraf natuurlijk zelf eenvoudig in het ontwerp had kunnen meenemen”. Flagstones zijn onderhoudsarm. Naar hoge onderhoudskosten in ontwerpen, kijkt men meestal niet. Terwijl dat op Bonaire best een belangrijke overweging kan zijn. Vroeger werden ruimten in veel openbare gebouwen bekleedt met tegels. Zoals scholen op de Nederlandse Antillen. Soms bekleedt met wandtegels tot ongeveer anderhalve meter hoog. De reden was minder en makkelijk onderhoud.

Wij kiezen opnieuw weer voor Flagstones!


Carla en Frits zouden opnieuw weer voor Flagstones kiezen. Het product kent een bijzondere schoonheid. Daarnaast is de wandbekleding van Flagstones een praktische overweging geweest. In de Antillen vlakbij de zee heerst een ander klimaat. Waar vooral onderhoud een grote rol speelt (hitte, vocht en zout). Flagstones zijn een duurzame oplossing ten opzichte van verf of stucwerk.  We wisten wat we nodig hadden. Vervolgens is dat per container samen met ander materiaal naar Bonaire verscheept. Tot het laatste stukje verliep dit zonder problemen. De helling voor ons huis bleek voor de truck met een 40ft container te steil. Uiteindelijk zijn de containers bij de aannemer gelost. Per keer ging de benodigde hoeveelheid naar boven. De levendigheid aan de woning is anders dan welk huis dan ook. Wat prachtig is, is dat je af en toe van die blaadjes ziet. Ook wel Dendrieten genoemd in de oppervlaktes van de Steen. Het zijn echt heel levendige muren. Het huis is bijzonder. Vaak stopt er zelfs een toeristenbus om te kijken!”!

Brasil Yellow Flagstones

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Het Flagstone Magazine nú thuis ontvangen!

Dit indrukwekkende en glossy Flagstone Magazine wordt direct gratis per post naar u toe gestuurd. Verstrek dus uw juiste gegevens. Het Magazine is uniek (bijna 700 foto's, 404 pagina's). Bedoeld voor mensen met interesse in onze producten. Ter voorkoming van misbruik, bellen wij u kort. Informatie welke u ons verschaft, wordt nimmer verstrekt aan derden. Telefonisch aanvragen? Bel ons +31 578 560048.
Bij een onjuist telefoonnummer kunnen wij helaas geen magazine versturen.